“Er is geen grotere misvatting dan te denken dat de milieucrisis te maken heeft met uitstervende dieren en planten en door de mens veroorzaakte verontreiniging en lelijkheid. Ze zijn er allemaal onderdeel van, maar het is vooral een crisis van geest en ziel.”
Het is de boodschap van Matthijs Schouten, bijzonder hoogleraar ecologie en filosofie van het natuurherstel aan de Universiteit van Wageningen en tevens boeddhistisch leraar. Volgens Schouten heeft de ecologische crisis vooral te maken met de vragen: wie denken wij mensen te zijn op deze planeet? En wat zullen we moeten worden om een duurzame toekomst op deze aarde te creëren voor onszelf en alle andere schepsels?
Schouten maakte zich zo’n veertig jaar geleden als jonge bioloog sterk voor het behoud van de hoogveengebieden in Ierland, die in hoog tempo werden afgegraven om als turfmolm te dienen voor Ierse energiecentrales. Na een lang gevecht lukte het hem en zijn collega’s om de hoogveengebieden tot beschermd gebied verklaard te krijgen. In de film keert hij er voor het eerst sinds die tijd weer terug om te zien of klimaatverandering invloed heeft gehad op het natuurgebied. Het natuurgebied blijkt door de Ieren gewaardeerd te worden, terwijl het vroeger enkel als nat en drassig wasteland werd beschouwd. Je zakte erin weg en verder kon je er niks mee, behalve opstoken. Nu wandelt men er graag en geniet er van de natuur.