Skip to main content
In 2019 werd de Groeneveldprijs toegekend aan Willem Ferwerda. Willem Ferwerda speelt een belangrijke rol in het debat over landgebruik, waarbij hij laat zien dat economische ontwikkeling en behoud van biodiversiteit en herstel van landschappen heel goed samen kunnen gaan.
Willem Ferwerda (1959) studeerde biologie, milieukunde en tropische ecologie en landbouw aan de Universiteit van Amsterdam en Universidad Nacional in Bogotá, Colombia. Hij specialiseerde zich de impact van landbouw op natuurlijke ecosystemen en het hoe deze ecosystemen zich na landbouwinterventies konden herstelllen. Werken met arme boeren, indianen en natuurbeschermers in het veld hebben hem sindsdien diep geraakt en geinspireerd.
Al tijdens zijn studie was hij betrokken bij het opstarten van SNP Natuurreizen waar hij zich richtte op het ontwikkelen van wandelreizen en expedities in de nationale parken van vooral Latijns Amerika en Spanje. Na terugkomst gaf hij een jaar biologieles in Amsterdam-Slotervaart en richtte samen met anderen het European Centre for Eco Agro & Tourism (ECEAT) op om biologische boeren in Oost-Europa te ondersteunen met toerisme. Van 1995-2000 was hij manager van het Tropisch Regenwoud Programma bij de Nederlandse tak van IUCN, de International Union for Conservation of Nature. In deze periode reisde hij regelmatig naar de tropen om tal van NGO’s en inheemse bevolking te ondersteunen in de strijd tegen ontbossing en het uitsterven van soorten. Met dit fonds werden tal van projecten gefinancierd om ten behoeve van regenwoudbescherming.
Daarnaast publiceerde hij regelmatig in het Nederlandstalige magazine van IUCN, Ecologie & Ontwikkeling. Van 2000-2012 was hij directeur van IUCN NL, waarbij hij de organisatie uitbouwde en meer invloed kreeg in zowel de politiek, het bedrijfsleven als internationaal.
In 2005 richtte hij het bedrijvennetwerk Leaders for Nature op om bij de top van het bedrijftsleven aandacht te vragen voor biodiversiteit. In 2006 wist hij de top van het bedrijfsleven (84 CEO’s) achter een open brief aan het kabinet te krijgen met een pleidooi om te helpen om de wereldwijde ecosysteemcrisis tegen te gaan. Dit resulteerde in 2010 in een akkoord tussen Nederlandse natuurorganisaties en de werkgeversorganisatie VNO-NCW.
In 2009 besloot hij samen te gaan werken met de Chinees-Amerikaanse documentairemaker John D Liu. Tijdens zijn sabbatical in 2012 heeft hij het 4 returns model voor ecosysteemherstel verder uitgewerkt, waarna hij in 2013 Commonland oprichte, een organisatie die landschapsherstelprojecten ontwikkelt met business cases op basis van deze holistische lange termijn aanpak. Dankzij de betrokkenheid van mede-oprichter Wijnand Pon, kon Commonland een team opbouwen en van start gaan.
In 2015 publiceerde hij 4 Returns, 3 Zones, 20 Years, a holistic framework for ecolgcal restoration by people and business for next generations (IUCN/RSM, Erasmus Universiteit) waarin het model wordt uitgewerkt.
Ferwerda is CEO & Founder van Commonland, executive fellow aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit en teamlead op het gebied van bedrijfsleven en ecosystemen bij de IUCN Commission on Ecosystem Management en bestuurslid van enkele organisaties.
Van landbouwer naar landschapsbouwer.
Ervaringen met 4 returns: een nieuwe norm voor landschapsgebruik
Lees hier de volledige lezing Groeneveldlezing Willem Ferwerda
Groeneveldprijs 2019
X