Skip to main content

De Groeneveldprijs 2024
Uitreiking 23 januari 2025

Kasteel Groeneveld
16.00 – 21.30 uur

De Groeneveldprijs 2024 wordt op 23 januari vanaf 16:00 (inloop 15:30) uitgereikt aan Dolf Jansen op kasteel Groeneveld en wij nodigen u uit om aanwezig te zijn en uw inzichten te delen met andere genodigden en de prijswinnaar zelf. Het motief om Dolf Jansen deze prijs te overhandigen is de toenemende rol van satire om een inhoudelijke bijdrage te leveren. Terwijl de natuurbeweging vergeleken met boerenprotesten, onderwijs demonstraties en protesten tegen snelwegverbreding lauw reageert, verheft Dolf Jansen met een gezonde dosis humor wekelijks meermaals zijn stem om kenbaar te maken dat het beleid en het achterliggend wereldbeeld niet deugt.

 

Wat zegt dit over een onderliggende trendlijn in de maatschappij: de positie van de media als vervangers van de rol van natuurbewegingen?

 

Wij zien u graag op het kasteel en wij vinden het een prettige bijkomstigheid als u daarbij iemand meeneemt die een introductie met dit onderwerp kan waarderen!

 

Sinds 2000 reikt de Stichting Groeneveld de Groeneveldprijs uit aan een persoon of organisatie die zich bijzonder heeft ingezet voor het debat over natuur en landschap in Nederland. De Groeneveldprijs ging eerder naar: Geert Mak, Koos van Zomeren, het echtpaar Harrison, Matthijs Schouten, Jared Diamond, Willem Overmars, Frans van der Hoff , Benny Jolink, Louise Fresco, Ton Lemaire, Auke van der Woud, Willem van Toorn, John Berger, Tracy Metz, de Groene redactie van dagblad Trouw, Kees Moelikers en Jelle ReumerWouter, Helmer, Digna Sinke, Willem Ferwerda, Redactie van Vroege Vogels, Arita Baaijens en De Ambassade van de Noordzee, Merlin Sheldrake, Ton Lemaire en Esther Kokmeijer.

De prijs wordt jaarlijks toegekend door Stichting Kasteel Groeneveld. Aan de prijs is een bedrag van 5000 euro verbonden.

meld u hier aan voor de prijsuitreiking

Foto _ Margriet Jeninga

voorafgaand
10.30 – 15.00 uur
Voorafgaand aan de prijsuitreiking vindt plaats:

De kennisbijeenkomst Gebieden met internationale statussen

Het Coördinatiepunt Mens & Biosfeergebieden organiseert een kennisbijeenkomst over de betekenis van internationale statussen binnen het groene domein. Hoe verschilt een Mens & Biosfeergebied van een Nationaal Park of een Geopark? Wat brengen de statussen een gebied en welke rol| spelen statussen binnen het domein van het landelijk gebied? Wat is de rol van de wetenschap?
Aanvang 10:30 tot ongeveer 15.00 uur.
U kunt zich apart voor aanmelden bij Paola van der Worp:
[email protected]
meld u zich hier aan voor de kennisbijeenkomst
X