Aanmelden nieuwsbrief
Annick de Witt

Annick de Witt

Bestuurslid

Annick de Witt is schrijver, change-maker en consultant in duurzame transformaties. Zij is gespecialiseerd in de relatie tussen wereldbeelden en duurzame ontwikkeling, met inbegrip van sociaal-culturele verandering, milieugedrag, communicatie en beleidsvorming. Ook de rol van natuur, en transformatieve en spirituele ervaringen in de natuur, spelen een belangrijke rol in haar werk. Zij is gepromoveerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, op een proefschrift getiteld 'Worldviews and the transformation to sustainable societies: An exploration of the cultural an psychological dimensions of our global environmental issues'. Annick was tot 2016 werkzaam als postdoctoraal onderzoeker en docent binnen de vakgroep 'Biotechnologie en Samenleving' aan de TU Delft. Tot 2008 werkte ze voor de Stichting wAarde, een Nederlandse natuur- en milieuorganisatie. In 2009 werd zij gekenmerkt als een van 'de veertig onder de veertig' meest invloedrijke jonge duurzamheidsleiders in Nederland. Annick heeft verschillende bestuursfuncties vervuld, was gastonderzoeker bij verschillende internationale instituten, gaf lezingen op internationale conferenties, en won meerdere prijzen. Daarnaast heeft ze veel gepubliceerd, variërend van columns en opinieartikelen tot onderzoeksrapporten en artikelen in wetenschappelijke tijdschriften. Samen met Froukje Jansen schreef zij het boek ‘Duurzaamheid van binnenuit’.

Annick de Witt

woensdag, 02 juli 2014 09:39

Wat is uw wereldbeeld ?

Onlangs had ik de eer als onderzoeker deel te nemen aan een expositie genaamd DIG-it!. Deze tentoonstelling werd georganiseerd door de TU Delft, met als doel de vernieuwende ideeën van wetenschappers op visuele wijze vorm te geven. Als onderzoeker druk je je bevindingen eigenlijk altijd uit in woorden, of wellicht in getallen als je in de exacte wetenschappen werkzaam bent, maar zeker niet in kleurrijke beelden en tot de verbeelding sprekende kunstwerken. Heel bijzonder dus om designers en cartoonisten over de vloer te krijgen die mijn onderzoeks-ideeën op een andere manier in het zonnetje gingen zetten.

Samen met de designers ontstond het idee een "wereldbeeld-spel" te ontwikkelen: een groot, houten bordspel dat de speler door een serie van 10 vragen leidt, om zo vervolgens zijn/haar wereldbeeld te duiden. Speels, en toch tot reflectie stemmend, want de vragen gaan over leven, natuur, God, lijden, samenleving, en wetenschap, en de uitkomst vertelt de speler echt iets over zichzelf, iets wat hij of zij misschien nog niet wist. Een cartoonist werd vervolgens aan het werk gezet om de vier verschillende wereldbeelden die ik in mijn onderzoek gevonden heb, in onder andere Nederland en de VS, in een sprekend plaatje vorm te geven (zie hieronder).

Cartoonmettekst


De tentoonstelling was een groot succes! Mensen vinden het altijd leuk iets te ‘doen’, juist ook op een 'kijk'-tentoonstelling, en het wereldbeeld-spel was dus behoorlijk populair. Er ontstonden spontaan interessante gesprekken over de verschillende wereldbeelden. Voor mij als onderzoeker was het heerlijk iets concreets te hebben, iets wat je kan ‘doen’, vasthouden, en bekijken. Het is pijnlijk om toe te geven als schrijver, maar een beeld zegt inderdaad meer dan 1000 woorden… En nu is het wereldbeeld-spel op reis met D-Exto, een reizend paviljoen waarin duurzame innovaties en projecten tentoongesteld worden. Onlangs stond het bord op het 015 festival in Delft, en aankomend weekend staat het op het Madness festival op Ameland. Mijn onderzoeks-idee is nu dus officieel ‘on tour’…

Annick Hedlund-de Witt: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Verzenden