Aanmelden nieuwsbrief
Willem Ferwerda

Willem Ferwerda

Bestuurslid

Willem Ferwerda (1959) is directeur en oprichter van Commonland, een organisatie die projecten en bedrijven ontwikkelt om gedegradeerde gebieden op basis van een businessmodel te herstellen in samenwerking met lokale partijen, bedrijven en investeerders. Hij heeft hiervoor het '4 returns framework' ontwikkeld: elk te herstellen gebied resulteert in vier 'returns'; inspirationele, sociale, natuur en financiële returns. Ferwerda is executive fellow Business & Ecosystems aan de Rotterdam School of Management - Erasmus Universiteit en speciale adviseur van de IUCN Commission Ecosystem Management (Zwitserland). Van 2000-2012 was hij directeur van het Nederlandse kantoor van de IUCN (International Union for Conservation of Nature). In deze periode zette hij o.a. een internationaal natuurbehoudprogramma op, dat 1500 projecten heeft gefinancierd. In 2005 richtte hij Leaders for Nature op, een internationaal bedrijven netwerk om biodiversiteit op de agenda te zetten. Het resulteerde o.a. in een open brief van 80 CEO's aan de overheid in 2006, hetgeen leidde tot een akkoord over biodiversiteit tussen de IUCN-lid organisaties en werkgeversorganisatie VNO-NCW. Ferwerda studeerde tropische ecologie en milieukunde in Nederland en Colombia. In 2016 werd hij door dagblad Trouw uitgeroepen als de nummer 1 van Duurzame 100.

Commonland| Erasmus Universiteit

Gelanceerd in oktober 2015 nieuw boek van bestuurslid, Willem Ferwerda te Ankara.

Gratis down te loaden : Holistic framework for business aims to boost ecological restoration

Dat het herstellen van natuur kan weet ik al sinds ik op het onderwerp afstudeerde in de Colombiaanse Andes. Het hangt eigenlijk af van drie dingen: betrokken en ondernemende mensen, de juiste kennis, en als je het schaalbaar wilt maken, van een brede economische onderbouwing. Hierover gaat de nieuwe VPRO-Tegenlicht documentaire Groen Goud 2, die op zondag 5 oktober 2014 te zien was op NPO 2.
Twee jaar geleden lieten de makers van Tegenlicht in Groen Goud 1 samen met de Chinese filmmaker John D. Liu zien dat het grootschalig herstellen van gedegradeerde natuur goed mogelijk is. 
In deze aflevering kijken ze naar de winst die dergelijke landschapsherstel projecten opleveren. De makers reisden af naar het platteland van Egypte, India en Spanje. 
Samen met mijn collega’s ben ik bezig om een ander business model te maken o
m landschapsherstel voor alle partijen, zoals boeren, bedrijven, investeerders en natuurbeschermers te realiseren. Heb dat de 'four returns benadering' genoemd. In Tegenlicht zal ik daar wat meer over vertellen. Meer is te vinden op:http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2014-2015/groen-goud-2.html

Verzenden