Aanmelden nieuwsbrief
Tom van de Beek

Tom van de Beek

Bestuurslid

Tom van de Beek (1977) houdt zich als social entrepeneur al meer dan 15 jaar bezig met duurzaamheid en communicatie. Met The Tipping Point wil hij de transitie naar een duurzame samenleving versnellen. Eén van de voorwaarden hiervoor is volgens hem dat mensen zich weer verbonden gaan voelen met de natuur. Zo is hij onder meer I Love Beeing en Business 4 Bees gestart, initiatieven die zich inzetten voor biodiversiteit en bijen. Daarnaast bouwt hij met SustainsVille aan de werkplek van de toekomst, zelfvoorzienend en high-tech, midden in de natuur. Met Natuur op je Muur nemen kinderen op laagdrempelige wijze kennis van voedsel en ecosystemen. Naast het initiëren van eigen projecten adviseert Tom organisaties in het versnellen van de transitie naar duurzaamheid. De afgelopen jaren was hij te vinden in de Trouw Duurzame 100, een lijst met de meest invloedrijke Nederlanders in de groene sector.

Tom van de Beek The Tipping Point

 

Delicious Magazine 16 april 2018 : Lang leve de bestuivers? Lang leve The Pollinators!
maandag, 12 februari 2018 14:52

Portretten wereldverbeteraars

Wij houden van mensen die de wereld beter willen maken! Deze drie ondernemers vielen ons op.

ANWB Kampioen februari 2018 : Portretten wereldverbeteraars

Tekst Pauline Bijster fotografie Merlijn Doomernik

maandag, 29 mei 2017 08:24

Tom van de Beek van The Pollinators

LUSH Fresh Handmade Cosmetics "Aan het woord" 2017 : Tom van de Beek van de Pollinators
maandag, 29 mei 2017 08:00

Duurzame broedplaats de Ceuvel

Eneco Nieuwsbrief "Welkom in de nieuwe wereld" 2017 : Duurzame broedplaats de Ceuvel
vrijdag, 26 mei 2017 13:50

Radioprogramma Vroege Vogels 2016

Radioprogramma Vroege Vogels NPO Radio 1

Tom van de Beek : "Technologie gaat klimaat niet redden. Hoe we nu leven is onhoudbaar. We moeten minderen, minder consumeren, minder vervuilen en ons hele voedselsysteem moet op de schop.'Duurzaam ondernemer Tom van de Beek initiatiefnemer van internationaal succesvolle natuurprojecten zoals de verticale moestuinen en de Kantoorkaravaan pleit voor een rigoureus andere duurzame toekomst dan de meeste van zijn collega-ondernemers. Volgens hem gaan geld en technologische innovaties geen oplossing bieden voor het klimaatprobleem. Misschien staan die juist aan de basis van het probleem".

Presentator : Menno Bentveld

Luister hier het radioprogramma Vroege Vogels 27-3-2016

Op uitnodiging van de organisatie Green Cross International bezocht ons bestuurslid Tom van de Beek met een delegatie wetenschappers, politici, journalisten en opiniemakers het door een zware aardbeving en de daaropvolgende kernramp getroffen gebied in Fukushima. Zijn kernvraag was: hoe is het er nu, vier en half jaar na de ramp? En zijn we als mensheid bereid om de risico's te nemen die gepaard gaan met onze honger naar energie? Lees hier zijn bevindingen.

 

Onlangs kwam ik een mooi stuk tegen op de Huffington Post met bovenstaande titel. Een erg inspirerend artikel, geschreven door journalist, dichter en surfer Daniel Crockett. En ik was niet de enige die dat vond, gezien de inmiddels bijna zesduizend shares op Facebook.

Een teken dat dingen echt aan het veranderen zijn. Het duurzaamheidsdenken - in gang gezet door Al Gore’s An Inconvenient Truth -  heeft vaste grond onder de voeten gekregen. Biologisch voedsel is definitief niet meer weg te slaan uit de schappen. Groene energie, eerlijke kleding, elektrische auto’s, LED-verlichting, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: je moet wel echt onder een steen hebben gelegen wil je daar niets van mee hebben gekregen. Kortom, de samenleving verandert. 

En daarmee verandert langzaam maar zeker ook de mindset. Duurzaam consumeren is één ding, maar er is meer dan dat. Het besef dat we onderdeel zijn van de natuur en er niet los van staan begint steeds meer door te dringen. Dat heeft consequenties voor hoe we naar de wereld kijken. We hebben als mensen vele millennia lang ‘in het wild’ geleefd. Nooit eerder in de geschiedenis zijn we zo disconnected geweest van waar we al die tijd zo dichtbij hebben gestaan. Het voedsel wat we verbouwden, de energie die we opwekten, kennis van planten, kruiden, dieren en de werking van ecosystemen: langzaam maar zeker is de directe lijn die we daarmee hadden verbroken, of op z’n minst zwaar in een knoop geraakt.

Maar juist omdat we als mensheid zo lang deze connectie hebben gehad zit ergens in ons nog steeds de drang naar puurheid, een verlangen om onderdeel uit te maken van het grotere, wat uitstijgt boven de door onze psyche gecreëerde wereld. Deze drang wordt nog versterkt door het toenemende aantal uren die we tegenwoordig dagelijks achter onze schermpjes doorbrengen. Als ik naar mezelf kijk ben voor m’n gevoel via wireless verbinding zeker zo’n 16 uur per dag in direct contact met de buitenwereld. Hoe vermoeiend ! De verwachting is dat dit een nog grotere vlucht gaat nemen. Sterker nog: ook het onderwijssysteem ontwikkelt zich steeds meer rondom de inzet van technologie, zie bijvoorbeeld de Ipad-scholen die aan terrein winnen. Logisch dus eigenlijk dat er langzaam maar zeker een luidere roep om natuur ontstaat.

Meisjeinhetbos

Dan Crockett schrijft erover. Mensen als Thomas Berry, Llewellyn Vaughan-Lee, Richard Louv en Paul Kingsnorth deden dat al eerder. Ook George Monbiot benadrukt in zijn boek Feral het belang van verbinding met de natuur en vooral om daar al heel jong mee te beginnen. En Zach Klein, mede-oprichter van het Youtube alternatief Vimeo, is onlangs een nieuwe organisatie gestart, DIY, waarin hij via do-it-yourself vakmanschap kinderen de connectie met natuur weer bijbrengt.

Zelf vind ik het een mooi streven als er op basisscholen meer structurele aandacht komt voor deze thematiek. Dit gebeurt al via organisaties als NatuurWijs en IVN, maar wat dacht je van het invoeren van het vak ‘zelfvoorzienendheid’ op scholen? Dat zou de stap naar een locale economie, in balans met de locale ecologie, een stuk sneller naderbij brengen.

 

Volg het nieuwe en veelbelovende project van Daniel Crockett - Wildonomics - hier: www.danielcrockett.co.uk/wildonomics

maandag, 13 oktober 2014 10:40

Cowspiracy

I am living without fats, without meat, without fish, but am feeling quite well this way. It always seems to me that man was not born to be a carnivore. ~ Albert Einstein.


Toen ik 16 was besloot ik om te stoppen met het eten van vlees. Voor mij was het destijds een logische stap. Immers, waarom dieren doden als je ook prima gezond kan leven zónder dat dat nodig is ? Nu, twintig jaar later, is dat voor mij nog steeds normaal én ik voel me nog altijd kerngezond. De bekende schrijver Jonathan Safran Foer schreef enkele jaren geleden het boek 'Dieren Eten', waarin hij zichzelf de vraag stelde: waarom eten we dieren ? En zouden we ze ook eten als we wisten hoe ze op ons bord terechtkomen ?


Die laatste vraag en daarop aansluitend ook in ogenschouw nemende wat de neveneffecten zijn van het eten van dieren, is wat steeds meer mensen van nu beweegt om op z'n minst te minderen met het eten van vlees (en zuivel). 


Want wat is er aan de hand ? Uit steeds meer onderzoek blijkt dat weliswaar de inzet van alternatieve energiebronnen, elektrisch vervoer, slimme meters, LED verlichting of minder reizen met het vliegtuig een positief effect heeft op het de broeikasgassen in de atmosfeer, maar dat wat er op je bord ligt wel eens een veel groter effect kan hebben op het klimaat dan al deze dingen bij elkaar. Overigens berichtten de Verenigde Naties hier vier jaar geleden al over.


De recent uitgekomen documentaire Cowspiracy legt op overtuigende wijze bloot dat de 21e eeuws vlees- en zuivelindustrie een grote impact hebben op landdegradatie, ontbossing, Co2 en methaan-uitstoot en zoetwatervoorraden. Geen vlees eten, of op z'n minst minder, heeft daarom een erg gunstig effect op het welzijn van het leven op de planeet. 

De Erasmus Universiteit in Rotterdam voegt daad bij woord wat betreft haar duurzaamheidsdoelen en lanceert daarom eind oktober de Meat Free Mondays, waarbij de cateraars op de universiteit vegetarische opties in de spotlights zetten. Op Wereldvoedseldag - 16 oktober - wordt Cowspiracy voor het eerst in Nederland getoond. Het Erasmus Paviljoen staat die avond geheel in het teken van de film, inclusief Q&A met de maker. Meer informatie over de vertoning, met inleiding door Klaas van Egmond -  is hier te vinden.


Dus of je het nou eens bent Leonardo 'my body will not be tomb for other creatures' Da Vinci of niet, alleen al op basis van de milieu- en klimaatfeiten lijkt het mij noodzakelijk de cultuuromslag naar een dier-loos dieet te steunen. Gelukkig hebben we al de Vegetarische Slager en de Dutch Weed Burger om het de burger zo makkelijk mogelijk maken, immers: over smaak valt niet te twisten. 

Verzenden