Aanmelden nieuwsbrief
Items filtered by date: september 2016
woensdag, 28 september 2016 00:00

Training Spirit of Nature deel I

Training 'Spirit of Nature' deel I 28 & 29 september 2016:

De Spirit of Nature training is een training voor degenen die groepen mee willen nemen de natuur in op een gevoelsmatige, intuïtieve manier. Natuurgidsen, wandelcoaches, NatuurWijzers, mensen die werkzaam zijn op het gebied van duurzaamheid. Deze training geeft tools om de natuur te betrekken in je dagelijks leven en werken.

De training duurt 6.5 dag en is als volgt opgebouwd:

​- Eerste 2-daagse:   Tweedaagse workshop 'In verbinding met de natuur' op 4 & 5 april of 8 & 9 september

- Tweede 2-daagse:  Spirit of Nature deel 1 op 28 & 29 september

- Derde 2-daagse:    Spirit of Nature deel 2 op 12 & 13 oktober

- Halve dag stage onder begeleiding van een mentor.

Tijdens de training krijg je op een  intuïtieve manier contact met alle elementen van de natuur zoals de planten, de dieren, het leven in het water, de bodem en de lucht. Je leert het leven om je heen te verstaan. Je krijgt werkvormen aangereikt die verdiepend en verbindend werken en je oefent met elkaar in het doen van meditaties, visualisaties en andere oefeningen. Je ontwikkelt zelf een programma voor een Spirit of Nature wandeling.

Ook als je vooral bezig wilt zijn om je eigen verbinding met de natuur te verdiepen is dit een mooie training.

Meer info: NatuurWijs

NatuurWijs is op initiatief van NatuurCollege ontwikkeld, in samenwerking met Staatsbosbeheer en de Universiteit van Utrecht.

donderdag, 22 september 2016 00:00

Tweedaagse workshop Werkvormen natuurbeleving

Tweedaagse workshop 'Werkvormen natuurbeleving' 22 & 23 september 2016:


Deze workshop is onderdeel van de trainingen 'NatuurWijzer' en 'Spirit of Nature-gids', maar ook los te volgen. Als losse workshop is het toegankelijk voor iedereen. Maar in het bijzonder is het geschikt voor NME-ers, boswachters en andere mensen met een groene achtergrond die graag volwassenen en/ of kinderen de natuur willen laten beleven. Meer info: NatuurWijs

NatuurWijs is op initiatief van NatuurCollege ontwikkeld, in samenwerking met Staatsbosbeheer en de Universiteit van Utrecht.

Boekpresentatie van Bergplaas en een debat over 'duurzaamheid' - hoe gaan wij om met de Aarde ?'

Toegangskaarten en verkoop boek online verkrijgbaar via De Balie

Programma

16.30 uur             Ontvangst met koffie en thee

17.00 uur             Yoeri Albrecht (directeur De Balie)

17.05 uur             Paul Kemmeren (directeur KNNV Uitgeverij)

17.15 uur             Claudia de Breij overhandigt het 1ste exemplaar aan prinses Irene

17.30 uur             Debat rondom het thema ‘duurzaamheid - hoe gaan wij om met de aarde?

18.30 uur             Borrel en verkoop boek, inclusief signeersessie en napraten

19.00 uur             Einde

 

 

woensdag, 14 september 2016 10:41

De duurzaamheid van Shakespeare

Als de grootste toneelschrijver ooit heeft Shakespeare de eeuwen getrotseerd.  Hij wordt niet alleen nog steeds zeer gewaardeerd, maar blijkt ook verrassend actueel te zijn.  Bij nadere beschouwing blijkt het werk van Shakespeare namelijk heel veel met ‘duurzaamheid’ te maken te hebben. Zijn allegorische stukken gaan over ‘waarden die het waard zijn nagestreefd te worden’. Het centrale thema is dat de menselijke en de maatschappelijke ontwikkeling alleen maar goed kan aflopen, wanneer de verbindende (‘middelpuntzoekende’) krachten de overhand hebben. Als dat niet het geval is loopt alles uit op een tragedie. Shakespeare heeft ongeveer twaalf ‘comedies’ en twaalf ‘tragedies’ geschreven. In de comedies winnen de verbindende krachten, in de tragedies zijn die krachten niet sterk genoeg, loopt de geschiedenis uit op een tragedie en is van duurzaamheid geen sprake meer.

Naamloos

Er wordt heftig gediscussieerd over de vraag wie Shakespeare was. Hoogstwaarschijnlijk was het Francis Bacon, de universele geleerde (en ook wiskundige) die gezien wordt als de architect van de Noord-Europese Renaissance. Hij had een leidende rol in de Rozenkruisers beweging die teruggreep op het werk van de Romeinse architect Vitruvius, daarvoor op Plato en Aristoteles en op het nog vroegere werk van de Egyptische Hermes Trismegistos. In al die beschouwingen gaat het om de verbinding van de fundamentele tegenstellingen, vooral die tussen het materiële en het geestelijke. Zoals weergegeven door de Vitruvius-mens van Leonardo da Vinci wordt het materiële weergegeven door het vierkant, het geestelijke door de cirkel. Da Vinci laat zien dat de mens zowel in het vierkant als de cirkel past, dus zowel een fysieke als een geestelijke natuur heeft. ‘Squaring the Circle’ was het motto waaronder werd gestreefd naar de verzoening van beide. Geen wonder dat Shakespeare bij nader inzien alleen maar een pseudoniem blijkt te zijn voor het getal π, dat (als 2πR) de omtrek van de cirkel met die van het vierkant verbindt. ‘Shakespeare’, dat wil zeggen Francis Bacon en zijn medeauteurs, roepen nog steeds op de verbinding tussen de tegenstellingen na te streven, tussen het geestelijke en het materiële, tussen de individuele mens en ‘de anderen’ en tussen mens en ‘het andere’, de natuur.

Lees verder:Francis Bacon Society en Klaas van Egmond

 

Inspirerend voor iedereen met interesse in natuur, filosofie en duurzaamheid. Het persoonlijke verhaal van prinses Irene. Met een voorwoord van Claudia de Breij.

Midden in Zuid-Afrika ligt de halfwoestijn de Karoo. Ruim 15 jaar geleden kocht Irene van Lippe-Biesterfeld hier een gebied van ruim 5000 hectare. Ze zette zich in voor herstel van de oorspronkelijke natuur, en ontwikkelde ook initiatieven waarmee ze mensen hun relatie met de natuur wil laten ontdekken.

'Bergplaas' is haar persoonlijke verhaal over deze bijzondere plek. Met inspirerende teksten, afgewisseld met schitterende landschapsfotografie, authentieke dagboekfragmenten en eigen tekeningen, beschrijft ze de totstandkoming van Bergplaas, de pijnlijke confrontaties, de gevolgen van natuurgeweld maar vooral de schoonheid en puurheid van het harde Zuid-Afrikaanse landschap.

Prinses Irene laat de lezer nadenken over hoe wij omgaan met de Aarde, wat duurzaamheid betekent, en verwoordt haar visie op de relatie tussen de mens en zijn of haar omgeving. In haar persoonlijke levensfilosofie staat het onderwerp 'verbinding' centraal.

Een inspirerend boek voor iedereen met interesse in natuur, filosofie, spiritualiteit en persoonlijke groei.

"Verdeeldheid ís er al; die hoef ik niet te versterken. Ik zoek naar iets wat we samen hebben, wat we samen kunnen. En ik zoek mensen die me daarbij inspireren. Mensen die de moed hebben om anders te zijn. Om te veranderen. Mensen die denken 'dit moet anders kunnen' en het dan ook doen..." - uit het voorwoord van Claudia de Breij

"Verliefd worden op 'een plek op Aarde'. Overleven als pionier in alle heftigheid van een veranderend klimaat. Met wilde dieren, diverse mensen en culturen. Van daaruit een omgeving opbouwen voor wie zichzelf in relatie tot de natuur wil helen. Een bijzonder levenswerk" - Sylvia Borren, voormalig directeur Greenpeace NL

"... een kans om mensen de eigen plaats te laten ervaren in de grote symfonie van het leven." - Prinses Irene

Irene van Lippe-Biesterfeld is een voorvechter van het herstel van de relatie tussen mens en natuur. Ze startte o.a. het NatuurCollege en Stichting NatuurWijs en geeft trainingen in Nederland en Zuid-Afrika. Eerder schreef ze onder meer 'Dialoog met de natuur', 'Leven in verbinding - Prinses Irene in gesprek met prof. dr. Matthijs Schouten over mens-zijn' en 'Aarde ik hou van jou'.

Voor meer vragen naar aanleiding van het boek :

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / telefoon +31 6 22992068

 

vrijdag, 09 september 2016 00:00

TEDxApeldoorn 2016 - prinses Irene

Prinses Irene is een van de sprekers bij TEDxApeldoorn met als thema "Social footprint".

Locatie: Paleis het Loo, Apeldoorn

Meer info: TEDxApeldoorn

donderdag, 08 september 2016 00:00

Tweedaagse workshop In verbinding met natuur

Tweedaagse workshop 'In verbinding met natuur' 8 & 9 september 2016:


Verdiep jouw persoonlijke relatie met de natuur en ervaar de ontroering die dat teweeg brengt. Deze workshop 'In verbinding met natuur' is onderdeel van de training 'NatuurWijzer' en 'Spirit of Nature-gids', maar ook los te volgen. Als losse workshop is het toegankelijk voor iedereen. Meer info: NatuurWijs

NatuurWijs is op initiatief van NatuurCollege ontwikkeld, in samenwerking met Staatsbosbeheer en de Universiteit van Utrecht.

Verzenden