Aanmelden nieuwsbrief
Items filtered by date: september 2015
Trouw 21 september 2015 Irene van Lippe-Biesterfeld : Onze relatie met de natuur bepaalt ons wereldbeeld
zondag, 20 september 2015 00:00

Abel Herzberglezing

De instelling van een jaarlijkse Abel Herzberglezing is een initiatief van De Rode Hoed, in samenwerking met Dagblad Trouw. De lezing is vernoemd naar de joodse schrijver en jurist Abel Herzberg, om zijn naam en zijn gedachten - die geënt zijn op het joods humanisme - levend te houden.


Irene van Lippe-Biesterfeld zal dit jaar de lezing verzorgen met als titel: 'Je wereldbeeld wordt bepaald door je relatie met de natuur’


 'Als mensheid zijn wij zo talrijk geworden, dat de toekomst van de Aarde nu in onze handen ligt. De keuzes die ieder van ons maakt in ons privé en professionele leven worden bepaald door een wereldbeeld. De toekomst zal er anders uitzien wanneer wij ons verbonden weten en voelen met alle levende wezens op Aarde, dan wanneer we op een afgescheiden manier leven van het grote eco-systeem Aarde'. woensdag, 09 september 2015 13:53

Food Filmfestival 2015

In 2015 bestaat het Food Filmfestival vijf jaar. Het is een initiatief dat samen met de Youth Food Movement is ontwikkeld en dat in voorgaande jaren bestond uit een driedaags festijn in Amsterdam waarin Food, Film en Festival samenkomen. Dit jaar gaat het Food Filmfestival op reis door heel Nederland. Op 27 Juni strijkt het neer in Utrecht en deze dag staat in het teken van het thema ‘bodem’. Een onderdeel van het Utrechtse festival is De Grote Bodem Show. Hierin wordt een gesprek gevoerd met twee jonge boeren - de ene ‘traditioneel’ (man!), de andere biologisch-dynamisch (vrouw!) - over de gevolgen van hun productiemethoden voor de bodem.

Ik ben uitgenodigd om in dit gesprek “een filosofische vraag te stellen”.

De setting is als volgt: een groot schoollokaal met een geïmproviseerd podium, waarop de twee boeren zitten. Een moderator leidt het gesprek met de boeren en met het publiek van zo’n 60 (vooral jonge) mensen. Ik moet plaatsnemen achter een scherm en op een zeker moment (ingeleid door een ‘tune’) word ik geacht een luik open te trekken en de zaal een filosofische vraag voor te leggen.

De moderator spreekt met de boeren over de complexiteit van de bodem, over duurzame en minder duurzame productiemethoden, over bodemdegradatie en –uitputting. En dan is er plotseling de ‘tune’. Ik trek het luik open en vraag: “Van wie is de bodem nou eigenlijk” ? Even valt het helemaal stil en dan zegt iemand in het publiek: “Van ons allemaal toch” ? Iemand anders reageert met: “Eigenlijk is de bodem van alles wat erin en erop leeft”. De moderator wendt zich vervolgens tot de boeren. De biologisch-dynamische boerin stelt: “Ik probeer in mijn leven zo goed mogelijk voor de bodem op mijn bedrijf te zorgen, maar hij is niet van mij”. De traditionele boer geeft een ander antwoord: “Tja, ik ben niet zo zweverig. Als ik kijk naar wat ik heb moeten betalen voor de grond, zou ik toch stellen dat de bodem van mij is. Maar ik vind wel dat ik een verantwoordelijkheid naar de toekomst heb en dat ik er niet mee kan doen wat ik wil. Ik moet er zorgvuldig mee omgaan”.

Ik ga bemoedigd naar huis!

woensdag, 09 september 2015 12:39

Duurzaam denken en doen

Parool 2 juli 2015 Froukje Jansen : Duurzaam denken en doen

 

donderdag, 03 september 2015 00:00

Dick de Zeeuw lezing met Willem Ferwerda

Willem Ferwerda spreekt de 5e Dick de Zeeuwlezing uit
Het NatuurCollege biedt lezingen, symposia, en seminars aan. Hierbij kunnen een of een aantal van de bestuursleden van het NatuurCollege gevraagd worden om een lezing of zelfs een hele lezingenreeks, te verzorgen, of als gespreksleider op te treden. Een dergelijke lezingenreeks zou interessant kunnen zijn omdat de verschillende bestuursleden allemaal hun eigen, uiteenlopende expertises hebben: van natuurbehoud tot bankwezen, van sociaal ondernemerschap tot culturele verandering, van media tot natuurherstel. In overleg met de sprekers is het ook mogelijk voor meer interactieve en belevingsgerichte werkvormen te kiezen.

De lezingen, symposia, en seminars vinden plaats op basis van een donatie aan de Stichting NatuurCollege. Deze donatie wordt in overleg met u vastgesteld. U kunt hiervoor contact opnemen met Susanne van Eps-Habibe via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hieronder vindt u een korte beschrijving van de verschillende bestuursleden en hun passies en expertises.

Irene van Lippe-Biesterfeld
Oprichter en voorzitter van het NatuurCollege, Initiator NatuurWijs en Bergplaas, auteur

• (Het belang van het herstel van de) relatie tussen mens en natuur
• Natuurbeleving en transformatieve ervaringen in de natuur als startpunt voor een nieuw bewustzijn over duurzaamheid
• NatuurWijs en het belang van natuur voor de ontwikkeling van kinderen
• Maatschappelijke verandering richting duurzaamheid
• Duurzaamheid van binnenuit

Verzenden